Het leven is niet eerlijk – Dichtgedachten 390

Vind je dit gedicht mooi?Deel het op Facebook

Als ik schrijf dat het leven niet eerlijk is, dan lijkt dat heel negatief en somber. Toch is dat niet hoe ik het bedoel. Beseffen dat het leven niet eerlijk is, dat kansen, tegenslagen, rijkdom, ziekte enzovoort niet eerlijk over de mensen wordt verdeeld, kan je enorm helpen om met tegenslagen om te gaan. Je hoeft je namelijk niet voortdurend af te vragen: waarom ik, of waarom hij. Het besef dat het niet eerlijk verdeeld is in de wereld, helpt om te roeien met de riemen die je hebt. Door niet naar anderen te kijken, te beseffen dat je heel bevoorrecht bent dat je bestaat, en dat je weinig anders kunt doen dan je best.

Daarover gaat dit gedicht:

Het leven is niet eerlijk,
zodra je dat onderkent,
wordt in één klap heel erg duidelijk,
dat je heel bevoorrecht bent.

4 gedachten over “Het leven is niet eerlijk – Dichtgedachten 390”

 1. Hoe meer je meemaakt, hoe meer je gaat zwijgen. Als mensen iets willen weten, komen ze daar zelf wel mee. Maar meestal is het een verhaal uit de “Lang leve ikzelf-show” “Zal wel” denk ik dan altijd maar.

  Beantwoorden
 2. Goedenavond Martin,
  Elke dag opnieuw verbaas ik mij ,wat mensen elkaar aandoen.
  Het is niet te geloven, hoe zit de wereld in elkaar.
  Probeer hierdoor, elke dag opnieuw me vast te houden aan de fijne mensen om mij heen, die hier net zo over denken. Je zult je land maar moeten verlaten met je kinderen en alles wat je hebt in een plastic tas.
  Fijne avond!

  Beantwoorden
 3. Door die oneerlijkheid wordt je wijzer, empathischer, milder. Tenminste, als je er van binnen goed mee omgaat. Vraag jezelf niet af ‘waarom ik’ maar ‘waarom ik niet’. Iemand zei eens tegen me ‘ik snap niet dat jij nog kunt lachen’. Dat kan ik, omdat ik vind dat ik dat verdien. Met mensen die weten wat tegenslag is kan ik een goed gesprek voeren. Mensen die weinig tegenslag kennen denken nog dat het leven maakbaar is en kunnen alleen over koetjes en kalfjes babbelen met mensen zoals ik. Dan kies ik voor de tegenslagen.

  Beantwoorden
 4. Hallo Martin, ik ben het met jou eens dat dit voor heel veel gebeurtenissen geldt en mensen er iets uit kunnen leren. Vraag mij alleen af, hoe ouders die een kind door welke gebeurtenis dan ook verliezen zich bevoorrecht kunnen gaan voelen.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00