Plaats en tijd – Dichtgedachten #583

Vind je dit gedicht mooi?Deel het op Facebook

Veel mensen denken dat je altijd maar moet groeien, altijd maar vooruit moet gaan en je iedere dag moet blijven ontwikkelen. 

Toegegeven, het is iets heel moois om kansen te grijpen, in het diepe te springen en risico’s te nemen. Daardoor groei je als persoon en leer je meer over jezelf en over anderen. 

Maar het gaat niet alleen om groeien, het gaat niet altijd alleen maar om jouzelf. Vaak moet je rekening houden met allerlei factoren. Een gezin, iemand voor wie je zorgt, mensen van wie je houdt, maar ook jezelf. Je kunt niet altijd maar meer hooi op je vork blijven nemen en meer uitdagingen aangaan. 

Dus wanneer je een kans krijgt, hoef je deze niet altijd aan te grijpen. Je kunt je ook realiseren dat je gelukkig bent waar je nu staat, en je wilt focussen op iets anders. Want een promotie op je werk bijvoorbeeld, kan ervoor zorgen dat je je gezin minder vaak ziet. Dat kan een prijs zijn die je niet wilt betalen, maar misschien heb je het geld wel nodig om je gezin in leven te houden, en weegt dat op dat moment zwaarder.

Alles hangt altijd af van meerdere factoren. Je kunt op een dag een keuze maken, die een jaar eerder of later heel anders zou zijn geweest. Maar waar je ook voor kiest: het was op dat moment de beste optie. En als jij er gelukkig van wordt, dan is het toch niet aan iemand anders om het achteruitgang te noemen?

Dat is wat wordt omschreven in dit gedicht:

Zet een stap vooruit naar groei,
of achteruit naar veiligheid.
Wat voor jou de beste keuze is,
wordt bepaald door plaats en tijd.

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00