Je Vrijheid – Dichtgedachten #671

Vind je dit gedicht mooi?Deel het op Facebook

Vrijheid bestaat in vele soorten en maten. We denken bij vrijheid natuurlijk al snel aan zaken als: leven in oorlog en vrede en leven in onderdrukking. Toch is het concept veel breder dan dat. Vrij zijn betekent ook kunnen doen waar je van droomt, en waar je zin in hebt. Daar zitten natuurlijk wel grenzen aan, je kunt immers niet altijd zomaar doen waar je van droomt, en doen waar je zin in hebt is prima, tenzij je daarmee een ander kwetst (of zijn/haar vrijheid daarmee beperkt).


De ironie van dit alles is echter dat we vaak veel vrijer zijn dan we zelf in de gaten hebben. Als er iets is dat ons gevangen houdt in dit leven, dan is het angst. Angst om te doen wat we het allerliefste zouden doen. Want wat als het mislukt, wat gebeurt er met mijn gezin, mijn huis, mijn leven. Dat zijn natuurlijk best valide angsten, maar feit is dat als je geen hele extreme dingen doet, het bijna altijd wel losloopt. De realiteit is vaak niet half zo erg als wat jij met je fantasie kunt bedenken. En de grap is dat de angst die het grootst zou moeten zijn: je laatste adem uitblazen en je realiseren dat je niet hebt gedaan waarvan je droomde, vaak afwezig is, terwijl dát nu juist wel iets is waarmee je kunt.


Leven in vrijheid betekent ook kunnen doen waar je van droomt. Laat je niet gevangen nemen (of houden) door je angsten. Benut je vrijheid, volg je hart naar je dromen.

Wat heb je aan je vrijheid,
als je niet jezelf mag zijn?
Op het schip van je bestaan,
ben jij de kapitein.

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00