Iedereen maakt fouten – Dichtgedachten #435

Vind je dit gedicht mooi?Deel het op Facebook

Er bestaat geen mens dat nooit een fout maakt. De Dalai Lama, Moeder Theresa, of welke heilige dan ook, ooit hebben ze iets verkeerd gedaan, daar durf ik heel wat voor te verwedden. Maar toch zien veel mensen hen als het grote voorbeeld op het gebied van een goed mens zijn.

En dat klopt vast ook. Want ook goede mensen slaan de plank wel eens mis. Alleen is de kans groot dat ze daarvan geleerd hebben en het in het vervolg anders hebben gedaan, in plaats van in schuldgevoel verzeilen en er niets aan doen.

Want dat is het punt. Een fout maken is in de meeste gevallen geen probleem. Het is onderdeel van leren. Wie nooit iets fout heeft gedaan, heeft waarschijnlijk überhaupt nooit iets gedaan. Maar toch kan het lastig zijn om ermee om te gaan. 

De volgende keer dat je iets onhandigs doet, kun je hieraan denken: het is niet erg, je bent ook maar een mens. Zolang je ervan leert wat je de volgende keer beter kunt doen, is het eigenlijk niet eens een fout. We kunnen het ook gewoon een wijze les noemen.

Dat is de boodschap achter dit gedicht:

Iedereen maakt fouten,
dat is alleen maar goed.
Maar hoe je daarmee omgaat,
dat is wat er écht toe doet.

13 gedachten over “Iedereen maakt fouten – Dichtgedachten #435”

 1. Is zeker waar. Maar als je perfectionistisch bent blijft het lastig, want een ander mag van mij een fout maken, maar ik eigenlijk niet 😜

  Beantwoorden
 2. Met schuldgevoelens worden we niet geboren. Die worden aangepraat. En dat gaat dan leiden (lijden!) tot een nastreven van perfectionisme in het ergste geval. Kortom: Nooit perfect genoeg…..Ja, Doei..!!!Laten we gewoon doen.

  Beantwoorden
  • Zo is dat ben het met je eens, wie is de mens om te oordelen van wat je fout doet.
   Gelukkig zijn we geen robots, fijne dag Ingrid.

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00