Herinneringen – Dichtgedachten #250

Vind je dit gedicht mooi?Deel het op Facebook

Als kind was ik heel erg bang voor de dood van mijn ouders. Zij konden die angst natuurlijk niet wegnemen, want je weet nu eenmaal dat je niet voor eeuwig leeft. Mijn moeder zei altijd: ‘Je kunt niet vooraf rouwen, het komt wanneer het komt’. Daar had ze natuurlijk gelijk in, maar ik deed ook iets dat wél heel erg zinvol was.

Ik weet nog dat we als gezin naar Center Parcs gingen en ik vond die huisjes altijd heel erg gezellig. Als we daar waren, ging ik altijd als eerste naar bed. Wanneer ik dan in bed lag, luisterde ik naar de gezellige geluiden uit de huiskamer, en bedacht me: ooit zal dit niet meer zo zijn.

Veel te zwaar natuurlijk voor een kind. Maar door me zo specifiek te focussen op iets bijzonders dat ik nu had, kan ik nu met het grootste gemak terugkeren naar die herinnering. Nu, als volwassene, pas ik dit nog steeds toe. Ditmaal zonder dramatische bijgedachten. Als er iets moois gebeurt, of het is gezellig, dan neem ik heel even een bewust moment om stil te staan bij hoe mooi, leuk of gezellig iets is. En als gevolg daarvan kan ik altijd terugkeren naar die herinnering.

Daarover gaat dit gedicht.

Maak prachtige herinneringen,
je hebt ze nodig, vroeg of laat,
om je emoties te bedwingen,
wanneer het even minder gaat.

22 gedachten over “Herinneringen – Dichtgedachten #250”

 1. Ik schrijf elke avond mijn dagboek en dat doe ik al meer dan 30jaar ik ben ondertussen 79 jaar en kan steeds terug in de tijd met mooie en droevige herinneringen. Het is zo´n mooi gedicht !

  Beantwoorden
 2. Als kind had ik een verlatingsangst. Zelfs toen ik naar de kleuterschool gebracht werd. Toen mijn ouders lang wegblijven, toen mijn ouders gingen scheiden en toen mijn eerste vriendje misbruik van me heeft gemaakt. Er was altijd ruzie in de familie. Ik kon niks goeds doen. Ik zocht continu naar liefde en had elke keer de verkeerde. Ik had twee huwelijken waar ik zelfs geen echte liefde in vond. Ik heb nu een hele lieve man die sterk is. Hij is altijd lief voor mij

  Beantwoorden
 3. Dat is wel zo. Maar ik heb toen ik bijna 7 jaar was Meningitus B gehad, net na de oorlog. Penicilline was nog maar pas weer uit Engeland gekomen. Kantje boord, maar ik ben er nog (82). Niets van overgehouden…maar wel daardoor zijn er heel wat herinneringen weg van mijn kinderjaren en ook nu zijn mijn herinneringen er vaak niet van enige jaren geleden of van maanden. Dat stukje uit de hersenen zijn weg. Ik houd ze niet allemaal vast. Maar als het gesprek er over gaat, komt er wel wat terug. Gelukkig heb ik nog wel hele fijne herinneringen hoor! Maar bv.: mijn zus is 4 jaar ouder en we hebben beslist samen gespeeld, maar daar weet ik dus niets van meer. We zijn heel verschillend van aard en, ik denk dat we daardoor ons hele leven weinig contact met elkaar hadden en hebben. Ze is nu 86 en fragiel en bijna op. Nu voel ik dus pas het gemis dat ik mijn zus zo weinig ken….

  Beantwoorden
 4. Goedemorgen Martin.
  Mooi vandaag!
  Heb zelf ook veel herinneringen opgeschreven, toevallig vorige week nog eens allemaal gelezen. Van mijn echtgenoot en de kinderen en kleinkinderen.
  Je ziet dan ook hoe snel de tijd gaat. Ben wel heel blij dat ik het nog steeds bewaar.
  Fijne Zondag!

  Beantwoorden
 5. Ja herinneringen…..zo mooi om dat weer terug te halen en je weer even erin te verwarmen, en dan weer door gaan in het hier en nu. Fijne zondag voor allen.

  Beantwoorden
 6. Ja prachtig herinneringen die kan je terug halen je er verdrietig maar ook heel fijn bij voelen
  En weten dat je dat toen ook hebt doorstaan

  Beantwoorden
 7. Mooie herinneringen maken is belangrijk
  Ik heb 4 kleinkinderen te logeren gehad.
  Pannenkoeken gegeten en daarna in pyama filmpjes gekeken
  Zo waardevol om hier van te genieten.

  Beantwoorden
 8. Heel mooi , ik denk heel veel aan de mooie herinneringen ,
  Wat je in je hart bewaard
  Geraak je nooit meer kwijt ,
  Nog een fijne mooie zondag

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00