Advies uit jaloezie – Dichtgedachten #150

Vind je dit gedicht mooi?Deel het op Facebook

Advies vragen aan mensen kan heel handig zijn. Ga je verhuizen en ken je iemand die goed is met interieur? Een keer samen naar een woonwinkel gaan kan heel veel inzicht bieden. Wil je een nieuwe tv of computer kopen? Als je een buurvrouw hebt die daar alles van weet, kan die vast helpen om aan te geven welke functies handig voor je zijn.

Ongevraagd advies is vaak al minder welkom. Gelukkig is er ongevraagd advies waar je uiteindelijk heel blij mee bent. Je had er misschien niet aan gedacht om iemand om z’n mening te vragen, maar als die het uiteindelijk uit eigen initiatief doet, kun je een stuk verder geholpen zijn.

Helaas valt ongevraagd advies ook vaak in de onwelkome categorie. Dit komt vaak van mensen die het niet per se goed met je voor hebben. Ze kunnen jaloers zijn op jou omdat je iets hebt waar ze zelf op aasden, bijvoorbeeld een opdracht op het werk of een nieuwe relatie. 

Het kan ook zijn dat het helemaal niks met jou te maken heeft, maar dat ze zelf gewoon ongelukkig zijn en een ander liever ook niet zien slagen omdat ze zich dan extra naar over zichzelf voelen. Eigenlijk is dat heel verdrietig, maar het is niet de bedoeling dat ze daarmee jouw succes in de weg staan.

Probeer dus altijd advies op waarde te schatten. Heeft de adviesgever het beste met jou voor, en is het ook iemand die daadwerkelijk iets weet van het onderwerp? Zo ja, heel fijn dat ze meedenken. Zo nee, dan is het mooie van advies dat je het ook naast je neer kan leggen. Dat is de boodschap van vandaag:

Laat een ander je nooit zeggen,
dat je iets niet zou kunnen.
Zulk advies komt slechts van mensen,
die je uit jaloezie niets gunnen.

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00