Elkaar accepteren – Dichtgedachten #572

Vind je dit gedicht mooi?Deel het op Facebook

We weten allemaal dat elkaar accepteren in een relatie de enige manier is om een liefdevol en constructief leven met elkaar op te bouwen. In het begin is dat niet zo moeilijk. Je kent elkaar net, vindt alles aan elkaar leuk en hebt totaal niet de behoefte om ook maar iets aan de ander te veranderen. Wanneer een relatie langer duurt, verandert dat langzaam maar zeker. Je gaat dingen aan elkaar ontdekken die je minder leuk vindt, en die je misschien het liefste zelfs zou veranderen. Ironisch genoeg zijn de dingen die je wilt veranderen juist heel vaak de dingen die je in het begin zo leuk aan elkaar vond.

Veel relaties lopen mis omdat partners proberen elkaar te vormen tot iets dat beter in hun eigen plaatje past. Dat is toch op zekere hoogte best mogelijk. Wanneer iemand vieze sokken in huis laat slingeren, mag je best verlangen dat hij / zij daarmee stopt. Wanneer iemand roekeloos met geld omgaat, mag je best besluiten dat dit beter moet, omdat dit gedrag jullie beiden beïnvloedt. Maar het heeft geen zin om iemand die bot en direct is te willen veranderen in iemand die super tactvol is of om iemand die vaak negatief tegenover dingen staat ineens te veranderen in een rasoptimist.

Dat wil overigens niet zeggen dat dit niet kan, mensen kunnen immers echt wel veranderen. Maar de kans is heel groot dat, wanneer je iemand zo gevormd hebt dat deze precies in je ideale plaatje past, hij of zij niet meer de persoon is waar je op gevallen bent en die het beste in je naar boven haalt. Daarover gaat dit gedicht.

Probeer je partner niet te vormen,
dat gaat vrijwel altijd fout.
Hij / zij voldoet dan aan je normen,
maar is niet meer van wie je houdt.

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00