De toets van het leven – Dichtgedachten 335

Vind je dit gedicht mooi?Deel het op Facebook

In pakweg de eerste deel van ons leven, worden we klaargestoomd voor de rest. Dat is op zich heel goed natuurlijk, maar wat zo opmerkelijk is, is dat de manier waarop dat gebeurt, helemaal niet in overeenstemming is met de rest van het leven. Op school krijg je lessen, daarna krijg je toetsen, en voor die toetsen krijg je een cijfer. Heb je een voldoende, dan heb je het goed gedaan, heb je een heel hoog cijfer dan heb je het héél goed gedaan. Je kunt blijven zitten of overgaan, je kunt zakken en slagen. Dan ineens is school voorbij, en zijn al die maatstaven voor succes die zo’n onderdeel van je leven zijn geworden, plotseling verdwenen.

Zijn er dan geen toetsen meer? Zeker wel, het leven zit vol met toetsen, op je werk, in je relaties, in je persoonlijke ontwikkeling. Er is alleen niemand meer die je een cijfer geeft, en daardoor is het een stuk moeilijker om te bepalen wanneer je goed bezig bent en wanneer niet. Stiekem is dat natuurlijk veel beter, want je kunt het leven niet beoordelen met een cijfer. Maar we zijn zo geprogrammeerd om een beoordeling te krijgen, dat het lastig is om een koers te varen zonder cijfers en beoordelingen. De oplossing? Er is geen goed of slecht. Er is vooral: doe je je best om de beste persoon te zijn die je kunt zijn? Ben je niet te streng voor jezelf. Ben je goed voor anderen. Zolang dat zo is, heb je weinig te vrezen en heb je geen cijfer nodig.

Daarover gaat dit gedicht:

Wat het bestaan zo ingewikkeld maakt,
wanneer je school hebt overleefd,
is dat het leven je wel toetsen stuurt,
maar je nooit een cijfer geeft.

4 gedachten over “De toets van het leven – Dichtgedachten 335”

  1. Er is zoiets als: Go with the Flow…. maar ja, dat hebben we niet op school geleerd. WE moeten altijd iets “Bereiken”, en dat is weer iets anders dan: Let it hang all out….maar er is een soort tussenweg, maar dat moet je leren aanvoelen. We kunnen het leven niet forceren met ideeen als: Bereiken. Dat is zoiets als…forceren. Als de Tijd namelijk niet rijp is, gaan dingen niet…… terwijl soms een samenloop van omstandigheden diezelfde dingen Wel mogelijk maakt. Soms met een katalysator…..Soms moet men geduld hebben. Dat is iets wat in onze Westerse Cultuur niet bepaald onderwezen wordt.

    Beantwoorden
  2. Zolang je goed bent voor anderen heb je niets te vrezen. Is toch ook een beoordeling?
    Universum veroordeeld en beoordeelt niet. Wij mensen doen dar.
    ❤️🙏❤️

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00