De ironie van ouder worden – Dichtgedachten 426

Vind je dit gedicht mooi?Deel het op Facebook

Dit gedicht is er natuurlijk eentje met een knipoog, maar tegelijkertijd wel met een kern van waarheid. Want in de eerste helft van ons leven zijn we vooral druk met het ontdekken van wie we zijn, het leren omgaan met onszelf, met anderen, met de wereld, tegenslagen, enzovoort. Pas op latere leeftijd krijgen de meeste mensen een beetje het gevoel dat ze door hebben hoe het allemaal in elkaar zit, waar het echt om draait in het leven en dan ontstaat er een gevoel van rust. Helaas is dit vaak ook de leeftijd waarop je lijf aan de bel gaat trekken dat het niet de jongste meer is. Kleine ongemakken, grote ongemakken, oftewel ‘de grote aftakeling’ is begonnen. Vervelend? Tja, wellicht, maar het is nu eenmaal wat er is. Wat je eraan kunt doen? Heel weinig, dus kunnen we er maar beter om lachen toch?

Daarover gaat dit gedicht:

De ironie van ouder worden,
is voor velen pijnlijk waar.
Heb je net je hoofd op orde,
valt je lichaam uit elkaar.

12 gedachten over “De ironie van ouder worden – Dichtgedachten 426”

 1. Nou ja, we moeten het er mee doen. Als we ouder worden kunnen we er maar beter voor zorgen dat ons lijf blijft functioneren. En dan niet met pilletjes, dempers,
  stemmingsverhogers, etc. Waar pijn is, is spanning, en je moet zelf gaan uitzoeken waar dat vandaan komt. Onze samenleving is heel ongezond. En….een grotere T.V. of dikkere auto is daar niet de oplossing voor. Keer je blik naar binnen en confronteer eens de chaos die je daar aantreft, en ga daar opruimen. Misschien een pijntje minder.

  Beantwoorden
 2. Deze keer wil ik een kanttekening plaatsen. Soms hebben mensen door omstandigheden een lange therapie nodig gehad om er achter te komen hoe dingen in het leven werken. Pas op latere leeftijd, als het lichaam begint te protesteren zou je dan de rust een beetje moeten krijgen waar je zo naar snakte, maar dan is het te laat. Dus: hoofd op orde komt gelijk met lichaam uit elkaar vallen.

  Beantwoorden
 3. Soms lukt het even niet maar dat duurt niet lang. Klagen helpt niet en je wordt er niet gezelliger op voor je omgeving! Fijne dag allemaal.

  Beantwoorden
 4. Goedemorgen Martin.
  Oud worden is niet erg als je maar gezond blijft.
  Gelukkig op dit moment nog dik tevreden.
  Fijne zondag!

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00