Grote problemen – Dichtgedachten 759

Vind je dit gedicht mooi?Deel het op Facebook

Niet elk probleem is op te lossen. Maar we bijten ons maar al te vaak stuk in problemen die onoplosbaar lijken, simpelweg omdat ze in hun geheel te groot zijn om aan te pakken.

Ik heb ooit geleerd dat je problemen het beste kunt opdelen in twee gedeelten: Kastelen en Stenen. Als een probleem te groot is om op te lossen of te overzien, dan is het een kasteel. Je bouwt een kasteel niet in één keer, dat doe je steen voor steen. Kortom, deel je kasteel op in stenen.

Bijvoorbeeld, om eens een droom te nemen in plaats van een probleem: ‘Ik wil emigreren naar Canada’. Dat is nogal een ding. Je kunt je een miljard dingen afvragen, waardoor je al snel denkt, laat maar. Emigreren naar Canada is een kasteel. Prima op te delen in bakstenen. Wat zou je daarvoor moeten doen? Je huis verkopen? Da’s een steen. Een verblijfsvergunning regelen? Da’s ook een steen. Werk zoeken in het land van bestemming? Óók een steen. Dat maakt het al veel behapbaarder.

Maar een verblijfsvergunning regelen, ik zou niet weten hoe dat moet. En dat betekent dat dit deel geen steen is, maar tóch een kasteel. Tijd om die weer op te delen dus. Bijvoorbeeld: Stap 1: online zoeken naar hoe je zoiets regelt.

Dit is maar een eenvoudig voorbeeld, maar toepasbaar op alle dromen en problemen die te groot lijken. Laat je niet ondersneeuwen door angst, en deel al je kastelen op in stenen. Uiteindelijk leer je vanzelf bouwen.

Daarover gaat het gedicht van vandaag:

Soms zijn beslissingen zo groot,
dat je niet weet waar te beginnen.
Maak het dan kleiner, moot voor moot,
een meloen gaat ook niet heel naar binnen.

12 gedachten over “Grote problemen – Dichtgedachten 759”

 1. Prachtige metafoor. Ik heb ook de neiging, en zeker toen ik jong was, om dromen te willen realiseren. En…..vooral….snel!!!
  Mijn moeder zei ook altijd: Iedere dag een draadje, is een hemdsmouw in het jaar.
  Klopt als een bus. Maar ja, de jeugd is voortvarend, en ziet wel de boom, of bomen, maar niet het bos. We zijn altijd nog een onderdeel van iets groters. En ja, dan loop je ook tegen dingen aan, of mensen die niet meewerken etc. etc.

  Beantwoorden
 2. Mooi uitgelegd stap voor stap kom je er. Niets overhaasten met beslissingen zo denk ik er over , te snel iets beslissen is soms verkeerd , ik doe er lang over,
  Nog een fijne dag

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00