Altijd vergelijken – Dichtgedachten 1643

Vind je dit gedicht mooi?Deel het op Facebook

Jezelf vergelijken met anderen is natuurlijk helemaal niet zo raar, dat doen we allemaal wel eens. Het kan zelfs goed zijn om af en toe een som je heen te kijken en jezelf af te vragen: ‘Hoe doen anderen het eigenlijk?’ Het wordt echter problematisch wanneer je je eigenwaarde gaat ophangen aan de dingen die je om je heen ziet.

Als je voortdurend om je heen kijkt omdat je onzeker bent, dan zul je alleen maar mensen zien die knapper lijken, slimmer, populairder, succesvoller, en dat is funest voor je zelfbeeld. Als je altijd naar anderen kijkt om te vergelijken, vergeet je soms voor je uit te kijken en te zien wat er pal voor je neus aanwezig is. En dan zou je zomaar eens je eigen geluk mis kunnen lopen.

Daarover gaat dit gedicht:

Als je altijd naar een ander kijkt,
je leven telkens vergelijkt,
dan zul je nooit in kunnen zien,
dat geluk recht voor je ligt misschien.

8 gedachten over “Altijd vergelijken – Dichtgedachten 1643”

 1. Het gras is altijd groener bij de ander,totdat je verder kijkt en luistert.
  Wees blij en tevreden met de kleine dingen in het leven.

  Beantwoorden
 2. Helemaal waar. Je moet je eigen Pad bewandelen. En…van een ander zie je alleen maar “het Plaatje” wat ze de wereld willen tonen. Probeer altijd verder te kijken dan….Facades…

  Beantwoorden
 3. Gelukkig heb ik daar niet zo’n last van. Ik ben 83 jaar, heb veel meegemaakt v.a kinds af aan. Heb een beroep gekozen waar ik me senang in voelde, mijn best gedaan om alleen 5 kinderen groot te brengen, heb het niet breed gehad maar nooit jaloers geweest omdat een ander het beter had dan ik. Als ik terug kijk heb ik me toch gelukkig gevoeld….want ik heb me altijd gerealiseerd dat ieder huisje zijn kruisje heeft.
  Ook constateer ik dat als je onder de mensen blijft en belangstelling hebt voor je medemens, zo nodig een helpende hand biedt en begrip toont en een luisterend oor, jij je een gelukkig mens voelt. Dank je wel voor al je prachtige gedichten Martin. Jij zet mensen aan het denken!!

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00