Dat het op een tegeltje staat, maakt het nog niet waar

Vind je dit gedicht mooi?Deel het op Facebook

Ga nooit weg zonder te groeten, wie goed doet, goed ontmoet, eerlijk duurt het langst… We krijgen in ons leven nogal wat tegeltekstjes voor onze kiezen. De ene spreuk nog mooier dan de andere en we vinden ze fantastisch. Inspirerend zijn dit soort teksten zeker, maar tegelijkertijd zijn ze óók heel gevaarlijk. Waarom? Omdat we neigen te geloven wat er staat.
Sinds 2014 schrijf ik dagelijks een Dichtgedachte op Facebook. Dat is nooit mijn plan geweest, dat is ontstaan en uitgegroeid tot iets dat ik van tevoren nooit had kunnen bedenken. Met mijn Dichtgedachten probeer ik mensen te stimuleren tot omdenken, ze zaken van een andere kant te laten zien. Dat is leuk en inspirerend, maar ook een beetje eng, omdat mensen geneigd zijn te geloven wat er staat.
Prachtig
Natuurlijk vind ik dat prachtig. Al sinds ik klein ben droomde ik ervan om mijn overdenkingen te delen met de wereld, maar dan wel een wereld die er ook op zat te wachten. Ik heb in mijn jeugd en daarna heel veel nagedacht over het leven en dat doe ik nog steeds en dat leidt tot interessante gedachten. Maar het zijn vooral ook niet meer dan dat: gedachten. Soms krijg ik ineens een verbolgen mailtje van iemand: ‘je zegt dat je terugkrijgt wat je geeft, nou, dat moet ik nog zien gebeuren!’. Ik geloof heilig dat je terugkrijgt wat je geeft, maar a) niet op de manier die je denkt en b), dat ik het geloof maakt het nog niet waar.
Gevaarlijk
Hoe meer ik van dat soort mailtjes krijg, hoe bewuster ik me word van het feit dat tegeltjes best gevaarlijk zijn. Zo haalde ik van de week de tekst van Toon Hermans aan: Ga nooit weg zonder te praten, dat doet soms een hart zo’n pijn, want wat je ’s ochtends hebt verlaten, kan er ’s avonds niet meer zijn. Een prachtige tekst, echt waar, maar haalbaar? Wat mij betreft niet. Als ik slaande ruzie heb met mijn vrouw en ik moet ergens heen, dan ga ik gewoon boos weg, want ik ben een mens en ik ben boos. Als ik het tegeltje moet geloven, dan moet ik haar dan netjes gedag zeggen, maar wat is dat waard als ik er niets van meen? Het resultaat? We gaan allemaal moeilijk en krampachtig lopen doen, en tegen ons gevoel inzwemmen omdat we niet willen gaan zonder te groeten. Maar weet je? Ook met die niet gemeende ‘tot ziens’ voel je je net zo schuldig als de persoon in kwestie er ‘s avonds niet meer is.
Alleen een kern

En zo is het met al die tegeltjes. Wie goed doet, goed ontmoet. Eerlijk duurt het langst. Leef elke dag alsof het je laatste is. Achter de wolken schijnt de zon. Als de nood het hoogst is, is de redding nabij. Baat het niet, dan schaadt het niet. Beter laat dan nooit, en ga zo maar door. Prachtig? Absoluut, en er zit áltijd een kern van waarheid in. Maar een kern van waarheid maakt het nog geen waarheid. En als je heilig gelooft in dit soort spreuken, dan is het heel pijnlijk om te ontdekken dat wie goed doet lang niet altijd goed ontmoet, dat eerlijkheid niet altijd loont, dat je niet elke dag kunt leven alsof het je laatste is (en dat leidt ook nog tot schuldgevoel omdat we dat maar niet kunnen), dat achter de wolken soms nog veel meer wolken zitten en dat de redding soms helemaal niet komt of te laat, dat soms nooit beter was geweest dan laat, en dat als het niet baat, het wel dégelijk kan schaden.
Op ieder potje past een dekseltje? Dat moet vast fantastisch zijn om te lezen als je 80 bent en nog steeds alleen. Naast mijn eigen teksten zie ik dagelijks gigantisch veel plaatjes op Facebook voorbij komen met teksten, sommige heel goed, sommige belabberd slecht. Ik vind dat fantastisch, over het leven nadenken kun je wat mij betreft niet genoeg stimuleren. Maar laten we dan niet vergeten om ook daadwerkelijk na te denken en niet klakkeloos te geloven wat ons geserveerd wordt. Want dat is toch dat ik vooral hoop te doen, mensen aanzetten tot denken, ik wil ze niet overtuigen van mijn mening. Dat het op een tegeltje staat, maakt het nog niet waar en dat is maar goed ook.
Immers: met een goed geloof en een kurken ziel drijft men de zee over. En zelfs dáár kun je je vraagtekens bij zetten.

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00